Rugbrød
Mere dansk bliver det ikke. Prøv på en tur til udlandet at finde et brød, der bare tilnærmelsesvist svarer til det danske rugbrød i smag, form og konsistens. Det er - de fleste steder - umuligt.
Ingredienser:
3 dl (rug-)surdej
1 liter koldt vand
2 spsk. groft salt
600 g hvedemel
600 g rugmel
1 hvidtøl
2 spsk mørk sirup (evt. maltsirup)
600 g kerner. (jeg bruger gerne lige dele solsikkekerner, hørfrø og græskarkerner)
2. dag:
Kom hvidtøl, sirup i dejen og rør dejen sammen ved lav hastighed indtil den er ensartet. Derefter tager du ca. 3 dl dej fra. Det er din surdej til næste gang, du skal bage rugbrød. Surdejen sættes på køl eller fryses ned.
Derefter kommer du kerner i og rører atter i dejen, indtil den er enssartet.
Dejen kommes i en smurt rugbrødsform (3 liter). Dejen skal kun gå til ca. 3 cm fra toppen. Hvis du har overskudsdej kan det evt kommes i din gemte surdej.
Lad brødet hæve tildækket ved stuetemperatur i 1 time. Imens tændes ovnen på 100 grader (over-under varme).
Brødet bages 1 time ved 100 grader, på nederste ovnrille. Derefter hæves temperaturen til 175 grader og brødet bager videre i yderligere ca. 2 timer (godt og vel). Hold øje med brødet. Hvis det bliver for mørkt, så dæk med staniol.