• På restauranter rundt omkring serveres der - relativt ofte - mørkt brød enten mens man venter på maden, eller til maden. Den enkleste måde at lave et mørkt hvedebrød på - er at komme kulør i dejen. Det er der mange, der gør, men det sender et signal om at brødet - der iøvrigt kan være udmærket - er noget andet end det det reelt er.

    Mørkt maltmel, giver - udover den flotte mørke farve - brødet en særlig maltsmag. Doseringen i denne opskrift er "forsigtig". Mere maltmel - vil give mere maltsmag.

    Ingredienser:

    5 g gær
    15 g salt
    1 flaske hvidtøl
    2 dl koldt vand
    4 spsk surdej
    1 spsk flydende honning
    50 g mørkt maltmel
    150 g ølandshvede
    450 g alm hvedemel

Fremgangsmåde:

Dag 1:

Gær og salt blandes. Når blandingen er opløst tilsættes surdej, vand, honning og øl og der røres let rundt i balndingen. Derefter tilsættes de øvrige ingredienser.

Dejen røres nu på maskine. Det første minut ved lav hastighed, derefter skruer du op til max.

Dejen skal æltes længe - indtil dejen slipper siderne på dejskålen.

Derefter tager du en beholder (plast eller lign.), smører den med smagsneutral olie på indersiden og hælder din dej i beholderen.

Dejen hæver tildækket i en time ved stuetemperatur. Derefter sættes dejen i køleskab til næste dag.

2. dag:

2 forme (1,5 liter) smøres og dejen fordeles ligeligt. (Uden at ælte!). Formene tildækkes og dejen efterhæver nu i 1 time. Imens tændes ovnen på 250 grader (over-undervarme).

Når brødene er hævet sættes brødene ind i ovnen. Efter 5 minutter sænkes temperaturen til 240 grader. Efter ca. 30 minutter er brødene klar - og lyder "hule", når du banker dem under bunden.

Afkøles på rist.