-
På restauranter rundt omkring serveres der - relativt ofte - mørkt brød enten mens man venter på maden, eller til maden. Den enkleste måde at lave et mørkt hvedebrød på - er at komme kulør i dejen. Det er der mange, der gør, men det sender et signal om at brødet - der iøvrigt kan være udmærket - er noget andet end det det reelt er.
Mørkt maltmel, giver - udover den flotte mørke farve - brødet en særlig maltsmag. Doseringen i denne opskrift er "forsigtig". Mere maltmel - vil give mere maltsmag.
Ingredienser:
5 g gær
15 g salt
1 flaske hvidtøl
2 dl koldt vand
4 spsk surdej
1 spsk flydende honning
50 g mørkt maltmel
150 g ølandshvede
450 g alm hvedemel
Fremgangsmåde:
Dag 1:
Gær og salt blandes. Når blandingen er opløst tilsættes surdej, vand, honning og øl og der røres let rundt i balndingen. Derefter tilsættes de øvrige ingredienser.
Dejen røres nu på maskine. Det første minut ved lav hastighed, derefter skruer du op til max.
Dejen skal æltes længe - indtil dejen slipper siderne på dejskålen.
Derefter tager du en beholder (plast eller lign.), smører den med smagsneutral olie på indersiden og hælder din dej i beholderen.
Dejen hæver tildækket i en time ved stuetemperatur. Derefter sættes dejen i køleskab til næste dag.
2. dag:
2 forme (1,5 liter) smøres og dejen fordeles ligeligt. (Uden at ælte!). Formene tildækkes og dejen efterhæver nu i 1 time. Imens tændes ovnen på 250 grader (over-undervarme).
Når brødene er hævet sættes brødene ind i ovnen. Efter 5 minutter sænkes temperaturen til 240 grader. Efter ca. 30 minutter er brødene klar - og lyder "hule", når du banker dem under bunden.
Afkøles på rist.