Mayonaise er én af de ting som findes i langt de fleste køkkener. MEN selv om vi har vænnet os til at mayonaise skal være på plasticbøtte og indeholde MEGAlækre ting som beta-carotin, kaliumsorbat, guargummi og xanthagummi og mælkesyre ..... så prøv alligevel at lave din egen. Holdbarheden er LANGT FRA lige så lang, men smagen ... når du smager din hjemmelavede mayonaise (som iøvrigt ikke er svær at lave) - så ved du at det skulle du selv have lavet fra barnsben!

Ingredienser:

2 pasteuriserede æggeblommer 

2 tsk. dijonsennep

1 spsk. æblecidereddike,

salt

friskkværnet hvid peber.

ca. 3 dl. rapsolie

Fremgangsmåde:

Før du går i gang skal du vide at der er to vigtige ting, når du rører din egen mayonaise. Den første er at alle ingredienser skal have samme (stue-)temperatur. Den anden vigtige ting er tilsætningen af olie. Det skal (især i starten) ske i en meget, meget tynd stråle. 

Ud over de to ting er det let nok - meget let!

Start med at piske æggeblommer, salt, dijonsennep og æblecidereddike, indtil blandingen får en lys (luftig) farve. (Det er en stor fordel at bruge en røremaskine til piskningen).

Dernæst kommer du - mens der piskes - en meget tynd stråle olie i æggeblandingen. Starten på processen er den farligste. Det er her at olien emulgerer med æggeblandingen.

Fortsæt med at komme olie i blandingen - hele tiden under omrøring. Når blandingen har den rigtige - lidt skælvende - "mayonaisekonsistens er din mayonaise klar.

Din mayonaise kan blandes med mange forskellige ting. Mayonaisen på billedet er blandet med tørret dild (i rigelige mængder) og citronsaft. Det er den jeg bruger til skaldyr.

Tip: Prøv dig frem! Bug f.eks. andre typer eddike. Jeg bruger af og til havtorneeddike.

Bon appetit!