At lave sin egen oksebouillon er tidskrævende - processen strækker sig gerne over tre dage. Men RESULTATET er formidabelt. Opskriften her giver dig ca. 1,2 liter fond, det er meget, men du kan lige så godt lave en stor portion af gangen - du kommer til at bruge det hurtigere end du tror!
Ingredienser:
2 kg. kraftben
4 mellemstore zitauerløg ("almindelige" gule løg
8 fed hvidløg, halverede
8 laurbærblade
ca. 1 kg. grøntsager (gerne frosne rester). Du kan f.eks. bruge porre, selleri, bladselleri, peberfrugter, tomater m.m.m.
1 dl æblecidereddike
ca 20 hele, sorte peberkorn
salt
vand.
1. dag: (Jeg starter gerne fredag aften - ca. 3 kvarter før jeg skal i seng):
Alle ingredienser kommes i en stor (ca. 10 l.) gryde. Indholdet dækkes lige præcis med koldt vand og bringes i kog. Når det koger skruer du ned for varmen, så det simrer ganske svagt. Herefter skal gryden stå i ca. 15 timer! (Husk at kontrollere dit komfur! Mit slukker af sikkerhedshensyn efter 5 timer - og så skal det tændes igen).
2. dag: (og for mig er det så blevet lørdag eftermiddag)
Efter 15 timer slukkes for komfuret og bouillonen får lov til at køle lidt af, før ingredienserne sies fra. (Jeg overvejede om ikke kødet fra kraftbenene kunne bruges til ét eller andet - men glem det! Kødet er sejt og (og det er jo også meningen - totalt udkogt).
Derefter koges bouillonen op igen, og indkoges indtil der er ca. 1,5 liter tilbage.
Bouillonen køles derefter ned og sættes i køleskab.